1- جشنواره حضرت علی اکبر
معرفی جشنواره
به منظور شناسایی، معرفی الگوها و تجلیل از جوانان برتـر با هدف زمینـهسازی بـرای توسعه ارزشهای متعالی و روحیـه فداکاری و ایثار، خلاقیت، افزایش نشاط اجتماعی و امید به آینده، تقویت ایمان، روحیه خودباوری و اعتماد به نفس ملی، ایجاد زمینههای مشارکت در عرصههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و علمی، حمایت از فعالیتهای هویتآفرین، تقویت روحیه تحقیق، ابداع و ابتکار، الگو سازی منـاسب، شناسـایی و ارزشنهادن به اندیشههای سازنده جوانان ایـران اسلامی، جشنـواره حضرت علی اکبـر(ع) همه ساله در روز جوان (11 شعبان، سالروز تولد حضرت علی اکبر(ع) ) بر اساس آیین نامه مصوب در جلسه سی و سوم شورای عالی جوانان (به ریاست رییس محترم جمهور)مورخ 6/4/1389 برگزار میگردد.
سابقه
جشنواره حضرت علیاکبر(ع) تا کنون در دو دوره، نخستین بار در سال 1386 و دومین بار در سال 1387، توسط سازمان ملی جوانان سابق برگزار شده است. در سال 1389، این جشنواره در قالبی جدید و با عنوان ”جشنواره ملی جوان ایرانی“ در دو سطح جشنوارههای موضوعی و جشنواره جشنوارهها برگزار گردید. در سال 1391 نیز وزارت ورزش و جوانان با همکاری دستگاهها و سازمانهای مرتبط با حوزه جوانان، جشنواره حضرت علیاکبر(علیهالسلام) را با هدف بررسی دستاوردهای جوانان در زمینههای مختلف علمی، فرهنگی، هنری، اجتماعی و اقتصادی و انتخاب و تقدیر از برترینهای هر حوزه برگزار نمود.
اهداف جشنواره
اهداف کلان جشنواره:
ارتقای جایگاه جوانان در محورهای علمی، فرهنگی، هنری و اجتماعی.
اهداف خرد جشنواره:
– زمینهسازی برای بروز ایمان، ارزشهای متعالی و روحیه فداکاری و ایثار در نسل جوان.
– زمینهسازی برای بروز خلاقیت و افزایش نشاط اجتماعی و امید به آینده جوانان.
– تقویت روحیه خودباوری و اعتماد به نفس ملی در بین جوانان.
– ایجاد زمینههای لازم برای مشارکت نسل جوان در عرصههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و علمی.
– حمایت از فعالیتهای هویتآفرین متناسب با شاخصهای ایرانی اسلامی.
– تقویت روحیه تحقیق، ابداع و ابتکار در تمام زمینههای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و علمی از طریق حمایت مادی و معنوی.
– الگوسازی مناسب برای جوانان و کمک در جهت رشد و ارتقاء هدفمند آنان.
– شناسایی جوانان مستعد و توانمند و برنامهریزی مناسب برای سازماندهی آنان.
– ارزشنهادن به اندیشههای سازندهی جوانان در تمامی عرصههـا.
وظایف دستگاههای محوری برای انتخاب جوانان برتر در موضوعات تخصصی
– وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی(انتخاب جوان برتر در موضوعات فرهنگی و هنری)
– مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (انتخاب طلبه جوان).
– وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی (انتخاب جوان برتر در عرصه کارآفرینی – کسب و کار و جوان برتر دارای توانائیهای خاص“جوان معلول“).
– وزارت جهاد کشاورزی (انتخاب جوان برتر کشاورز و روستایی)
– کمیتههای متشکل از وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (انتخاب جوان برتر مبتکر و مخترع).
– کمیتههای متشکل از وزارت ورزش و جوانان، وزارت کشور، جمعیت هلال احمر، نیروی مقاومت بسیج و جهاد دانشگاهی (انتخاب جوان برتر در حوزه فعالیتهای اجتماعی).
– شورای عالی ایرانیان (انتخاب جوان ایرانی برتر خارج از کشور).
2- برگزاری اردوهای راهیان نور
پس از پایان جنگ تحمیلی، همه ساله شاهد حضور آحاد ملت غیورمان در مناطق عملیاتی جنوب، غرب و شمال غرب کشور هستیم، این حضور ثمرات و دستاوردهای عظیمی به همراه دارد که مهمترین آن آشنایی آینده سازان کشور با حماسه سازان دوران جنگ و در نتیجه تضمین حفظ استقلال و رشد و بالندگی کشور عزیزمان خواهد بود. در سال 1378 با تشکیل ستاد راهیان نور امیر سپهبد شهید صیاد شیرازی، برنامههای دیدار از سرزمین آلالههای خونین هدفمندتر گردید و هر ساله خیل عظیمی از مشتاقان بیعت با آرمان های امام امت و شهدا به این مناطق اعزام می گردند.
وزارت ورزش و جوانان در نظر دارد تا در راستای حضور پرشور اقشار مختلف جوانان در این اردوها، با همکاری ستاد راهیان نور و سایر دستگاه های اجرایی ذیربط، برنامه های مختلفی را به مرحله اجرا درآورد. از جمله: ایجاد تنوع در مسیر حرکت این اردوها به سوی استان های مقصد، انجام برنامه های فرهنگی و ورزشی متنوع در طول برگزاری این اردوها، امکان بازدید از مناطق تاریخی و ….. .
این اردوها زیر نظر ستاد راهیان نور و با هماهنگی و همراهی وزارت ورزش و جوانان، با حضور کلیه اقشار جوانان در سطح ملی برگزار خواهد شد. به این ترتیب داوطلبین اعزام به این اردوها، از تمامی استان های سراسر کشور برای بازدید از مناطق عملیاتی اعزام خواهند شد. در برگزاری این اردوها نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، بنیاد شهید و امور ایثارگران بطور مستقیم شرکت داشته و سازمان بسیج مستضعفین، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارتخانه های کشور، آموزش و پرورش، علوم–تحقیقات و فناوری، بهداشت-درمان و آموزش پزشکی، سازمان جمعیت هلال احمر در زمینه هایی همچون شناسایی و معرفی جوانان واجد شرایط جهت اعزام به مناطق عملیاتی و ارائه خدمات و امکانات رفاهی به بازدیدکنندگان همکاری خواهند داشت.
در جریان برگزاری این اردوها و بواسطه تقسیم کار پیش بینی شده میان اداره کل ورزش و جوانان استان های مبدأ و مقصد تمامی شرایط، جهت برگزاری هرچه بهتر اردو از جمله اطلاع رسانی و تبلیغات گسترده برای جذب مخاطبین، گزینش و ثبت نام از متقاضیان شرکت در اردو، تأمین وسیله نقلیه و پذیرایی در طول مسیر، اسکان و پذیرایی شرکت کنندگان اردوها، امنیت سفر، ارائه بسته هدیه به شرکت کنندگان، اجرای برنامه های جنبی (برنامه های فرهنگی، ورزشی، سخنرانی، مداحی…..) در طول سفر و نظارت بر نحوه برگزاری اردو دقیقاً مشخص شده است.
3- برگزاری اردوهای گردشگری هویتی
برگزاری اردوهای گردشگری هویتی اردوهای گردشگری هویتی، سفر جمعی گروهی از جوانان است که با هماهنگی وزارت ورزش و جوانان و دستگاه های ذی ربط[1] و به منظور آشنایی با دستاوردهای علمی، صنعتی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی کشور برگزار می گردد. برگزاری این اردوها بر اساس بند هشتم سومین مصوبه جلسه سی و دوم شورای عالی جوانان مورخ 3/11/ 1387، به تصویب رسیده و هدف نهایی آن تقویت هویت ملی، افزایش روحیه خودباوری و بازیابی هویت ایرانی، اسلامی در جوانان است. اردوهای گردشگری هویتی در دو بخش درون استانی و برون استانی برگزار می گردد. در اردوهای درون استانی جوانان با دستاوردهای هویت آفرین استان محل سکونتشان آشنا می شوند و در اردوهای برون استانی، جوانان هر استان برای بازدید از دستاوردهای استان های دیگر اعزام خواهند شد. در برگزاری این اردوها سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارتخانه های فرهنگ و ارشاد اسلامی، رفاه-کار و تأمین اجتماعی، نفت، نیرو، صنعت-معدن و تجارت، کشور، بهداشت- درمان و آموزش پزشکی، کمیته امداد امام خمینی، جهاد دانشگاهی، دانشگاه آزاد اسلامی وشهرداری در زمینه جذب مخاطب، ارائه خدمات و امکانات رفاهی به بازدیدکنندگان و فراهم آوردن امکان بازدید از مناطق ، مراکز و موضوعات قابل بازدید مشارکت می نمایند. در جریان برگزاری این اردوها و بواسطه تقسیم کار پیش بینی شده میان اداره کل ورزش و جوانان استان های مبدأ و مقصد تمامی موارد برای برگزاری هرچه بهتر اردو از جمله اطلاع رسانی و تبلیغات گسترده برای جذب مخاطبین، گزینش و ثبت نام از متقاضیان شرکت در اردو، تأمین وسیله نقلیه و پذیرایی در طول مسیر، اسکان و پذیرایی شرکت کنندگان اردوها، امنیت سفر، ارائه بسته هدیه به شرکت کنندگان، اجرای برنامه های جنبی (برنامه های فرهنگی، ورزشی و…..) در طول سفر و نظارت بر نحوه برگزاری اردو دقیقاً مشخص شده است.
4- برگزاری جلسات هم اندیشی نخبگان جوان با مسئولین
طبق بررسی های بعمل آمده گرایش قشر جوان کشور، میل به عدالت جویی، آزادی خواهی و مشارکت در ساختن میهن اسلامیمان است. وزارت ورزش و جوانان در نظر دارد در جهت تقویت مشارکت جوانان در برنامه ریزی ها و سیاست گزاری های خطیر کشور سلسله نشست هایی را تحت عنوان ” هم اندیشی نخبگان جوان با مسئولین “برگزار نماید. این سلسله نشست ها با هدف آشنایی مسئولین با مشکلات جوانان و متقابلاً آشنایی جوانان با مشکلات مدیریتی و اجرایی مسئولین و همچنین دستیابی به راهکارهایی جهت رفع موانع و مشکلات مطروحه می باشد . سلسله نشست های هم اندیشی نخبگان با مسؤلین به تفکیک در هر استان و خاص رده سنی جوانان برگزار می گردد.
در این جلسات جوانان برجسته در حوزه های مختلف علمی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و هنری کشور، برگزیدگان جشنواره حضرت علی اکبر(ع) ، المپیادهای علمی و جشنواره های علمی معتبر داخلی و جهانی، نفرات برتر آزمون های سراسری، مخترعان و مکتشفان، به عنوان نخبگان جوان استان با صاحبنظران، اساتید، اندیشمندان، مقامات ارشد استانی و شهرستان، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به بحث و گفتگو می پردازند. موضوعات محوری در این جلسات اوقات فراغت، هویت، سلامت، اشتغال، مسکن، رفاه اجتماعی، آسیب های اجتماعی، سازمان های مردم نهاد، ازدواج و خانواده می باشد.
در جریان برگزاری این سلسله نشست ها سه کمیته راهبری، علمی و اجرایی تشکیل خواهند شد که تمامی امور مربوط به برگزاری هرچه بهتر این جلسات را بر عهده خواهند داشت
5- هفته جوان
براساس مصوبه جلسه نهم شورای عالی جوانان، جهت فراهم ساختن فرصت و فضای مناسب برای تضارب آراء و تعاطی افکار به منظور ساماندهی امور جوانان، هفته مصادف با ولادت حضرت علیاکبر(ع) در هر سال، به نام هفته جوان تعیین گردید. اداره کل طرح های ملی با ارائه برنامه های پیشنهادی به دستگاه های عضو ستاد ساماندهی امور جوانان و ادارات کل ورزش و جوانان استان، بستری را جهت گرامیداشت هفته جوان توسط دستگاه ها و استان ها فراهم نموده است. اهم این برنامه ها عبارتند از:
تقدیر از جوانان نخبه و برتر؛ تقدیر از جوان یاوران و سازمان های مردم نهاد جوان فعال؛ دیدار با نماینده ولی فقیه، مدیران استان، مراجع تقلید؛ غبارروبی گلزار شهداء و دیدار با خانواده شهداء؛ برگزاری مسابقات ورزشی و افتتاح پروژه های ورزشی؛ برگزاری نمایشگاه و جشنواره و مسابقات هنری؛ برگزاری نشست های تخصصی و کارگاه های مشاوره؛ تقدیر از کارمندان و مدیران جوان نمونه؛ سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه و…. .